Πριν από 7 ολόκληρα χρόνια η Audi είχε παρουσιάσει στον κόσμο το AI:ME – ένα concept 4.3 μέτρων που σχεδιάστηκε ως ένα είδος έμμεσου αντικαταστάτη του θρυλικού πλέον, A2, για την εποχή της ηλεκτροκίνησης. Από τότε η γερμανική εταιρία ήξερε ότι θα πρέπει να εμπλουτίσει την γκάμα της με επιπλέον μοντέλα, πιο προσιτά από την υπάρχουσα γκάμα της ώστε να προσφέρουν τους απαραίτητους όγκους παραγωγής αλλά η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης και ο χαμηλός ρυθμός διείσδυσης στην αγορά ίσως να επέβαλε στην Audi ένα ελαφρώς διαφορετικό χρονοδιάγραμμα από αυτό που ενδεχομένως να είχε προβλέψει αρχικά. Έτσι, το AI:ME μπήκε για αρκετά χρόνια στο συρτάρι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχάστηκε καθώς νέες πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρία σκοπεύει σύντομα να αναβιώσει το A2 ως το νέο σημείο εισόδου στην γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της.

Το επερχόμενο μοντέλο θα υιοθετήσει κατά πάσα πιθανότητα το χαρακτηριστικό “e-tron” και θα τοποθετηθεί στην βάση της ηλεκτρικής πυραμίδας της Audi – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι… φθηνό. Θα είναι πιο προσιτό για τα δεδομένα της εταιρίας, με τις φήμες να λένε ότι η τιμή του αναμένεται να ξεκινά από τα €35.000 περίπου και θα αντικαταστήσει έμμεσα τόσο το A1 όσο και το Q2 που θα μας αποχαιρετήσουν κάποια στιγμή εντός του τρέχοντος έτους. Φεύγουν δύο, έρχεται ένα και αυτό το ένα προφανώς θα αντλεί στοιχεία από τους έμμεσους προγόνους του. Όχι ακριβώς, αφού το ολοκαίνουριο A2 θα είναι επί της ουσίας το αποτέλεσμα του της ενσωμάτωσης κάποιων χαρακτηριστικών στοιχείων του αυθεντικού σε ένα αμάξωμα με έντονα crossover χαρακτηριστικά. Αν έπρεπε να ποντάρουμε για παράδειγμα, θα λέγαμε ότι το νέο Audi A2 θα έχει το εξαιρετικά κοντό καπό και την διαιρούμενη πίσω πόρτα του προγόνου του και θα προσφέρει ελαφρώς αυξημένη απόσταση από το έδαφος με design το οποίο θα αντλεί από την τρέχουσα σχεδιαστική ταυτότητα της εταιρίας.

Όσον αφορά στα μηχανικά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε αλλά αυτό στο οποίο συγκλίνουν οι περισσότερες πηγές είναι ότι ενώ η πρώτη εκδοχή του A2 σχεδιάστηκε πάνω στην προηγμένη SSP αρχιτεκτονική των 800V, αυτό που θα περάσει εν τέλει στην παραγωγή θα χρησιμοποιεί την πιο… κοινή αλλά δοκιμασμένη MEB πλατφόρμα. Την ίδια χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων το ID.3, συνδυάζεται με μία αρχιτεκτονική 400V και προσφέρεται με δύο μπαταρίες (58 και 79 kWh) και ισχύ που ξεκινά από τα 170 και καταλήγει στα 285 άλογα. Νομίζω αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε και αυτό που θα κάνει το Audi A2 ενδιαφέρον εφόσον επαληθευτεί είναι ότι θα πάρει τη μορφή ενός premium πολυμορφικού καλύπτοντας το κενό που άφησε η BMW i3 αλλά και η 1ης και 2ης γενιάς Mercedes-Benz A-Class. Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε αλλά η αναμονή μάλλον δεν θα είναι πολύ μεγάλη καθώς οι πληροφορίες λένε ότι το μοντέλο θα παρουσιαστεί εντός του 2026 και οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2027.




